Emner i skjønnlitterære sjangre

Handler alle chick lit-romaner om shopping? Hvilken krimhelt er den mest populære? Og hvorfor dukker det opp katter overalt? Bli med inn i statistikken over emneord knyttet til seks populære litterære sjangre i norske folke- og skolebibliotek.

Av 202 152 skjønnlitterære bøker og medier i Bibbi-katalogen har 50 053, eller om lag en fjerdedel, minst en av disse sjangrene: kriminal, spenning, science fiction, fantastisk, grøsser, kjærlighet eller chick lit. Hvilke generelle (650) emner har gjennom de siste seksti årene blitt mest brukt sammen med dem?

Kriminal

Fiktive personer fyller alle de femti første plassene på lista over de mest brukte generelle emneordene brukt i kriminallitteraturen vi har katalogisert. 974 av totalt 1173 ulike emner benyttet i denne sjangeren er fiktive personer. Belgieren Hercule Poirot har førsteplassen foran britiske Sherlock Holmes. Første nordmann, Varg Veum, dukker opp på tredjeplass, før svenske Kurt Wallander slår vår landsmann Harry Hole med to katalogposter.

Enda så mange krimhelter det er diktet opp og så mange fortellinger det er skrevet om dem, finner vi bare ett dokument med sjanger kriminal som har fått emneordet Bøker og lesing. Det dreier seg om The Eyre affair i The Thursday Next series av Jasper Fforde.

Hercule Poirot forekommer hele 246 ganger i Bibbi-katalogen. Til sammenlikning forekommer det hyppigst brukt generelle emneordet som ikke er en fiktiv person kun 16 ganger, med delt førsteplass til Overklasse og Småbysamfunn.

Spenning

I spenningssjangeren er faktisk Framtidssamfunn det generelle emneordet som er brukt flest ganger. Det samme som i science fiction. Men mens emneordet i science fiction-sjangeren følges av det forståelige Tidsreiser, ligger mystiske Katter på andreplass blant spenningsbøkene. Nei, det er ikke vi som har blingset til fagbokstatistikk … Det skyldes nok heller Erin Hunters umåtelig populære (og mange) Kattekrigerne-bøker for barn og unge.

Det er ikke bare i kriminallitteraturen fiktive personer er populære. Blant de mest brukte emneordene i spenningslitteraturen finner vi Jack Reacher (3. plass), Nancy Drew (5. plass), Robert Langdon (9. plass) og Alex Rider (10. plass) på topp-10 på lista. Og vi må nok bare innse at disse er å finne i langt flere spenningsbøker enn Bibliotekarer som kun er emne i ett eneste dokument innen spenningssjangeren; barneboka The book case av Dave Shelton.

Science fiction

Som nevnt har vi katalogisert flest dokumenter om Framtidssamfunn og Tidsreiser innenfor science fiction-litteraturen. Fram til nylig hadde vi en henvisning fra Dystopier til Framtidssamfunn i 650, noe som bunner i tidligere katalogiseringspraksis: våre emner må kunne kobles mot et Dewey-nummer, og det da manglende litteraturbelegget gjorde at det ikke var praktisk å opprette Dystopi som sjanger. Nå er dystopier opprettet som egen sjanger i 655, og vi har oppdatert postene et par år tilbake i tid. De aller fleste dokumenter med sjanger dystopier har fått emneordet Framtidssamfunn. Et av de nyeste eksemplene på dette er den grafiske romanen The grot av australske Pat Grant.

Det tredje mest brukte generelle emneordet i science fiction-sjangeren er heller ikke noen overraskelse. 84 dokumenter har hittil fått emneordet Roboter. En av de nyeste titlene med dette emnet er spillefilmen Bumblebee fra 2019, en spin-off til Transformers-serien. Om emneordene på pallen her gir deg en litt kald, fremmed og teknisk følelse (noe de selvsagt også skal), kan du varme deg på listas nummer fire og fem: Kjærlighet og Vennskap. Så våger du deg kanskje inn i dette ukjente landskapet likevel …? (Emneordet Dommedag ligger helt nede på 50. plass og Bioterrorisme er kun brukt i én post).

Fantastisk

Det nå så velkjente (og velbrukte) Framtidssamfunn har pallplassering også innen den fantastiske sjangeren. Registrert på 210 katalogposter blir det bronse på dette generelle emneordet. Godt hjulpet av J.K. Rowlings Harry Potter er det Trolldom som stikker av med sølvet. Heldigvis for ham, kan man si, siden Vampyrer får gullet. Med 382 dokumenter flakser de øverst over blant annet Drager (fjerde plass), Hekser (sjuende plass) og … hei, vent nå litt: Katter (niende plass). Å ja; det er fremdeles Erin Hunters katter vi har å gjøre med. Kattekrigerne har både sjanger spenning og fantastisk. Kanskje ikke rart så mange lesere finner dem uimotståelige. Ser vi bort fra kattene er det, i likhet med bøker i science fiction-sjangeren, få overraskelser i det øvre sjiktet av lista over hvilke emner vi har benyttet flest ganger på fantastisk litteratur.

Grøsser

Som i den fantastiske litteraturen er det emneordet Vampyrer som stikker av med seieren blant grøsserne også. 268 av Bibbi-katalogens poster med sjangeren grøsser handler om disse blodsugende vesenene. Det er hele 76 flere poster enn de som inneholder Zombier, som kommer på andreplass, og 137 flere enn de som inneholder Spøkelser. Hvem av dem som er skumlest vises ikke i denne statistikken.

Noe skummelt statistikken derimot viser: Bibliotekarer er innenfor topp 15 på denne lista: på 11. plass … Det skal sies at alle poster hvor dette emnet er brukt i grøssersjangeren er knyttet til Michael Dahls serier Library of doom og Library of doom. The final chapters. Men under Bibliotekarer på lista, på 12. plass, Cthulhu … Hva er nå det? I følge Wikipedia er det en fiktiv guddom skapt av H.P. Lovecraft. Den er delvis blekksprut, drage og menneske. Grøss! 17 poster har fått dette emneordet. En av dem er posten tilhørende rollespillet Call of Cthulhu for Nintendo Switch fra 2019.

Kjærlighet

Det er bare å innse: kjærligheten er verken som i litteraturen eller på film. Det er statistikken over de mest brukte generelle emnene innen sjangeren et bevis på. Om det er sørgelig tør kanskje ikke påstås, men med Sykehus som det nest mest brukte emneordet, Vampyrer på fjerdeplass, Leger på sjette og Jordmødre på åttende blir det i alle fall ikke kjedelig.

Emnet vi har benyttet flest ganger sammen med sjangeren kjærlighet sier kanskje mer om statistikk enn om sjangeren. Hadde du gjettet at Romanifolket ligger på topp her? Det er Jane Mysens serie Flammedans med sine 74 titler som sørger for dette. Likevel viser emnet en trend innen kjærlighetslitteraturen. Det føyer seg inn i rekken av emner som vitner om at det i denne sjangeren fokuseres på forskjellssamfunnet. Og at det helst er de svakerestiltes situasjon som beskrives. Arbeiderklassen er det nest mest brukte generelle emneordet, Overklasse ligger på femte plass. Lenger ned på lista ser vi også blant annet Klasseskiller (14), Rallarer (20), Hekseprosesser (21), Samfunnsklasser (22), Utvandring (27) og Alenemødre (33).

Chick lit

Det er ikke vanskelig å gjette seg til hvilken sjanger det er snakk om når man ser på topp fem-lista over de mest brukte generelle emneordene i chick lit. Her finner vi Vennskap, Jenter, Kvinner, Shopping, Ungdom (i denne rekkefølgen); tett etterfulgt av Kjærlighet og Familieforhold.

I følge blant annet Wikipedia kjennetegnes sjangeren av at typiske kvinneproblemer tas opp på en humoristisk måte. Dette kommer tydelig fram også videre nedover på lista. Vi har for eksempel Svangerskap og fødsel (9. plass), Søstre (14. plass) og Moteindustri (15. plass). Mindre forventet er emneordet Øysamfunn som rager helt oppe på 10. plass. Her er Jenny Colgan den skyldige med bøkene i serien Floras kafé. Og på 11. plass sparker Hege Norman-Stormbringer inn Fotball ved hjelp av sin serie Ekte fotballfruer.

Det finnes også en mannlig forfatter som er kjent for å skrive chick lit. Kevin Kwan har skrevet blant annet Vilt rike (også utgitt med tittel: Vilt rike kinesere); en roman om Rikdom og Overklasse med handling fra forfatterens hjemland Singapore. I tillegg til chick lit har den også sjangeren kjærlighet, men den skiller seg altså merkbart ut fra tendensen om å skildre marginaliserte grupper i kjærlighet-sjangeren. Og det er ikke Kwans romaner alene om når det kommer til chick lit. I lista over de mest brukte generelle emneordene er Shopping og Rikdom, Overklasse og Reiser alle innenfor topp 25.

Et spørsmål til dere til slutt

Men når får vi en chick lit om Framtidssamfunn? Eller en grøsser om Shopping? Vi venter i spenning, eller var det i science fiction?

Vi som katalogiserer i Biblioteksentralen har lenge hatt en policy som går ut på å ikke sette sjangertypiske emner på sjangerlitteraturen. Et typisk eksempel er å ikke bruke emneordet Mord på kriminallitteratur. Etter å ha sett på statistikken ovenfor kan vi vel slå fast at dette ikke alltid lar seg  gjennomføre i praksis.

Riktignok finner vi ikke emneordet Mord kombinert med sjanger Kriminal i Bibbi-katalogen (med unntak av postene til to spillefilmer), men vi finner for eksempel Trolldom på fantastisk litteratur og Framtidssamfunn på science fiction. Og vi har satt Forelskelse på 40 dokumenter i sjangeren kjærlighet!

Har dette vært en nyttig praksis? Kanskje er det fint å gå i motsatt retning og legge til alle emner som passer på dokumentet uavhengig av sjanger? Som vi har skrevet om tidligere skiller sjanger- og formtermer seg fra emneord ved at de sier noe om hva verket er og ikke hva det handler om.

Ønsker du som søker i katalogen å få treff på Harry Potter-poster når du leter etter skjønnlitteratur om Trolldom? Eller er det smør på flesk og støy når en likevel kan regne med at Trolldom er å finne i brorparten av den fantastiske litteraturen?

Vi hører gjerne fra deg!

Har du noen gang lurt på hvilke emner som er mest representert i norske bibliotek? Bibbi-katalogen inneholder metadata om flertallet av alle norske og utenlandske utgivelser som er kjøpt inn av bibliotek i løpet av de siste seksti årene. Vi har dykket ned i statistikken knyttet til vår bruk av Bibbi-emner og skal presentere noen funn i en ny artikkelserie. Dagens artikkel er den fjerde i serien. Den første artikkelen handlet om de mest brukte generelle emner i faglitteratur, den andre artikkelen tok for seg populære personemner og den tredje handlet om de mest populære steder representert i Norges folke- og skolebibliotekhyller.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *