Enda enklere import av katalogdata – mer tid til formidling og opplevelser

Import av BIBBI katalogdata skal stjele så lite tid som mulig fra arbeidsdagen din. Vi lanserer derfor ny funksjonalitet der ferdigkatalogiserte BIBBI-poster automatisk overskriver tidligere forhåndsposter. Du får en oppdatert bibliotekkatalog uten å måtte gjøre noe, og kan konsentrere deg om andre oppgaver.

Det tar tid å utvikle en god katalogpost og ha et godt miljø for katalogarbeid, noe du kan lese om i artikkelen Dette bruker bibliotekaren tiden sin på.  Av denne grunn har de fleste folkebibliotek i Norge et BIBBI-abonnement, der de lar Biblioteksentralen ta seg av katalogisering og klassifikasjon av tilveksten av norske og utenlandske bøker, film og musikk.

Men det er også andre oppgaver som tar tid når det gjelder katalogarbeid, og som trolig er mindre påaktet. Det er tiden det tar å importere katalogpostene til eget biblioteksystem. Vi har derfor laget en løsning for import av BIBBI-data som er enda enklere enn før.

Slik har det vært

I dag er importen slik om du har BIBBI-abonnement: Når du bestiller ei bok i Biblioteksentralens nettbutikk, sendes en bestillingspost automatisk til bibliotekets katalog. Hvis boka er ferdigkatalogisert, inneholder bestillingsposten alle opplysninger. Hvis boka ikke er ferdigkatalogisert – fordi den ennå ikke er utgitt, eller ingen har kjøpt boka tidligere – sendes en foreløpig forhåndspost. Denne forhåndsposten har du selv måttet erstatte når boka kommer ved å søke opp posten i BIBBI-basen via biblioteksystemet ditt.

Dette er nytt – forhåndsposten erstattes automatisk

Nå trenger du ikke lenger å bruke tid på å erstatte forhåndspostene. Den ferdigkatalogiserte posten overskriver automatisk forhåndsposten i katalogen din. Du kan derfor være helt sikker på at boka ligger ferdigkatalogisert i bibliotekkatalogen din når biblioteket mottar den fysiske boka. Det eneste du må gjøre er å godkjenne posten og legge på lokale opplysninger.

I første omgang omfatter denne nye funksjonaliteten Bibliofil-bibliotek. Mikromarc kommer med en løsning i løpet av sommer 2017.

Dette gjelder for kulturfondbøker

Kulturfondbøker er bøker som bibliotekene får gjennom Kulturrådets innkjøpsordninger for litteratur. I slutten av februar 2017 begynte vi å sende forhåndsposter på kulturfondbøker automatisk til bibliotekenes kataloger, noe bibliotekene har etterspurt lenge og som vi er glade for nå å kunne tilby. Disse forhåndspostene vil også automatisk erstattes i bibliotekkatalogen din av de ferdigkatalogiserte postene innen bøkene kommer fysisk til ditt bibliotek.

I en travel hverdag er det fint at noe går av seg selv.

Spesifikasjoner for automatisk overskriving av poster

Gjelder: Alle med BIBBI-abonnement.

Krever: Biblioteket må ha biblioteksystemet Bibliofil eller  Mikromarc med innkjøpsmodul.

Spesifikasjoner for automatisk utsendelse av forhåndsposter på kulturfondbøker

Gjelder: Alle med BIBBI-abonnement som mottar kulturfondbøker.

Krever:  Biblioteket må ha biblioteksystemet Bibliofil eller Mikromarc med innkjøpsmodul.

Les også på Biblioteksentralens hjemmesider: Import til egen bibliotekkatalog

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *