Hva bruker bibliotekarer tiden sin på?

Bibliotekarer er formidlingsglade mennesker. I kjernen av yrket ligger rollen som veiviser til kunnskap og leseglede, til grunn for det ligger gode systemer som gir en oversikt over samlingen. Spør du bibliotekarer, ville de nok helst brukt tiden utelukkende til veiledning av brukerne.

Et noe uvisst spørsmål om tid

Et spørsmål som raskt melder seg når det nå kommer endringer i katalogdata er derfor: Hvilke praktiske konsekvenser vil dette få for mitt bibliotek? Må jeg igjen bruke mer tid på katalogisering?

Norske bibliotek er så mangfoldige og av så ulike størrelser at tidsbruk vil variere fra sted til sted. Men vi har forsøkt å se litt på de underliggende dataene. Man vet ennå ikke nøyaktig hvordan leveransene av nye, gratis metadata på norsk litteratur vil arte seg, men det vi vet er at kun Biblioteksentralen leverer katalogdata for bøker som ikke er utgitt i Norge, samt spill, filmer og musikk. Og vi vet at dette tar det tid å katalogisere.

Et minutt her og et minutt der …

Vår egen erfaring i Biblioteksentralen tilsier at det tar rundt 15 minutter å katalogisere en skjønnlitterær bok, og ca 30 minutter for en fagbok. Kjøper du én utenlandsk fagbok til ditt bibliotek, må du derfor beregne minst en halvtime på å katalogisere den selv. Kjøper du inn 15 filmer, går det fort en dag til katalogisering.

Tidstyver? Det kommer an på størrelsen på bibiloteket, det. Det tar i alle fall ca 15 minutter å katalogisere en skjønnlitterær bok, og ca 30 minutter å katalogisere en fagbok.
Tidstyver? Det kommer an på størrelsen på bibiloteket, det. Det tar i alle fall ca 15 minutter å katalogisere en skjønnlitterær bok, og ca 30 minutter å katalogisere en fagbok.

Men hva med norske titler?

Biblioteksentralen vil fortsatt katalogisere alt som selges gjennom BS. Når du og andre bibliotekarer får mediet fra oss, er det ferdig katalogisert, uansett om mediet er norsk eller utenlandsk, bok, film, spill eller musikk. Det sikrer en enkel, hurtig og ensartet løsning for hele katalogen, og du slipper å katalogisere noe selv.

Men hva så med de viktige emneordene og de gode omtalene? Vi vet at Bokbasen bruker andre typer emneord enn Biblioteksentralen. Ved å bruke våre poster får du fortsatt de samme emnene som du har i katalogen din fra før. I Biblioteksentralen skriver vi omtalene selv, og de er ment til bruk i bibliotekene. Vi bruker ikke emner som er rettet mot bokhandlere og vi legger vekt på å skrive omtaler som er nøytrale.

Spørsmålet for mange bibliotek blir: Er vi store nok til at dette vil bli en aktuell problemstilling for oss? Har jeg tid til overs dersom det skulle vise seg at det blir en problemstilling?

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *